pondelok 29. júla 2013

Úver - otázky a odpovede

Čo je to úverový register?

Je to databáza informácií o klientoch, ktorí žiadajú alebo čerpajú úver, majú kreditnú kartu alebo za úver iba ručia. Do prevádzky ho uviedli v októbri 2004. Jeho cieľom je znížiť straty bánk spôsobené poskytovaním úverov takzvaným zlým klientom, teda takým, ktorí úvery nesplácajú. O každej osobe vedenej v úverovom registri je zrejmé, či spláca svoje záväzky riadne a včas. V úverovom registri sa ocitnete v okamihu, keď požiadate v banke o úver či kreditnú kartu.

Ktorí klienti sú vedení v úverovom registri?

Fyzické osoby, ktoré v niektorej banke – účastníkovi registra – čerpajú alebo čerpali úver. A to nielen klasický úver, ako spotrebný či na bývanie, ale aj kontokorent alebo majú kreditnú kartu. V registri sú aj tie fyzické osoby, ktoré o úver alebo vydanie kreditnej karty ešte len žiadajú.

  • Aké informácie o klientovi sa v registri nachádzajú?

    Okrem základných identifikačných údajov o klientovi je to počet existujúcich úverových zmlúv (vrátane kreditných kariet), výška jednotlivých splátok, história splácania týchto záväzkov a informácie o zárukách záväzkov. Záväzkovým vzťahom medzi vami a bankou je aj kontokorentný úver, takže v registri sa zobrazí aj ten. To všetko vtedy, ak ste mali alebo máte úverový vzťah s finančnou inštitúciou, ktorá je účastníkom úverového registra.
    • Ako sa informácie o mne ako klientovi dostanú do registra?

      Banky sú priamo napojené na úverový register, takže informácie sa tam uložia v okamihu, keď banka zaeviduje do svojho systému žiadosť o úverový produkt, ktorú ste podpísali. Zároveň sa tam informácie dostanú v okamihu, keď podpíšete úverovú zmluvu a banka vám poskytne peniaze. Každý mesiac banky aktualizujú údaje v úverovom registri – o žiadostiach klienta, mesačných splátkach úverov, platobnej disciplíne.
      Do registra sa nedostanete, ak nedáte súhlas so spracovaním údajov o vašej osobe. Vystavujete sa však riziku, že banka vám nebude ochotná úver poskytnúť. Argumentovať môže vašou nízkou dôveryhodnosťou a nedostatočnými informáciami.
      • Je pre mňa výhodné byť uvedený v úverovom registri?

        Ak splácate svoje záväzky riadne a včas, banka to uvidí vo vašej úverovej správe. Môžete byť preto úspešnejší pri žiadosti o úver a dostať peniaze bez problémov a rýchlejšie. Banky takýmto klientom obvykle dávajú aj lepšie podmienky. Ak ste v minulosti mali problémy so splácaním, banka vám ako rizikovému klientovi môže odmietnuť poskytnúť úver, požičia vám menej, ako žiadate, alebo bude žiadať vyššie úroky.
        • Môžu ma z úverového registra vymazať?

          Údaje sú v registri uchovávané počas celého obdobia trvania úverového vzťahu a ďalších 5 rokov po jeho ukončení. Potom sú automaticky vymazané.
          • Môžem mať problém, aj keď iba ručím za úver?

            Ručiteľ je vždy spoluzodpovedný za riadne splácanie úveru a banka má právo vymáhať dlh od neho, ak ho dlžník prestane splácať. Preto keď dlžník úver nespláca podľa dohodnutých pravidiel, aj na vás ako ručiteľa sa pozerá ako na nespoľahlivého či rizikového klienta. V danej chvíli vám to možno neprekáža, no negatívny zápis vám ako ručiteľovi, rovnako ako dlžníkovi, môže komplikovať žiadosť o úver o niekoľko rokov. Údaje sú v registri totiž uchovávané počas obdobia trvania zmluvného vzťahu medzi vami a bankou a ešte ďalších päť rokov po jeho ukončení.
            • Aké je prijateľné zadlženie jednej priemernej domácnosti?

              Odporúčané zadlženie je, ak suma splátok všetkých úverových produktov (vrátane lízingu, stavebného sporenia, kreditných kariet a povoleného prečerpania) nepresiahne 35 % príjmu domácnosti. Aby ste sa vyhli problémom so splácaním, odporúčame vám nechať si rezervu vo výške minimálne troch mesačných splátok alebo jedného mesačného príjmu. Túto rezervu použijete v prípade, že vám vypadne príjem alebo sa vám stane iná nepredvídaná udalosť. V prípade zmien alebo akýchkoľvek problémov pri splácaní úveru vám odporúčame čo najskôr sa skontaktovať s bankou. Aby ste sa vyhli problémom so splácaním úveru, nastavte si deň splatnosti splátky po výplatnom termíne a zriaďte si výhodný Flexiúčet. Ten vám zabezpečí pohodlné a včasné splácanie mesačných splátok prostredníctvom inkasa. Flexiúčet vám dokonca zabezpečí aj bezplatné vedenie úverového účtu.
              zdroj : vub banka, otázky a odpovede

1 komentár:

  1. AKO ZÍSKAJEM MÔJ ÚVER Z TEJTO VEĽKEJ SPOLOČNOSTI

    Ahoj milí ľudia, som Linda McDonald, momentálne žijúca v Austine v Texase, USA. Momentálne som vdovou s tromi deťmi a uviazol som vo finančnej situácii v apríli 2020 a musel som refinancovať a platiť svoje účty. Snažil som sa hľadať úvery od rôznych úverových spoločností, súkromných aj korporátnych, ale nikdy s úspechom, a väčšina bánk odmietla môj úver, nie sú úplne koristné voči tým kapucám, ktoré ich nazývajú veriteľmi vlastných peňazí, že sú všetci podvodní, všetko, čo chcú, je vaša peniaze a dobre od nich nepočujete, urobili mi to dvakrát predtým, ako som sa stretol s pánom Davidom Wilsonom. Najzaujímavejšou časťou je, že moja pôžička sa na mňa previedla do 74 hodín, takže vám odporučím kontaktovať pána Davida, ak máte záujem získať úver a ste si istí, že mu môžete splácať načas, môžete ho kontaktovať e-mailom ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Žiadna kontrola kreditu, žiadny spolupodnikateľ s iba 2% úrokovou sadzbou a lepšími splátkovými plánmi a harmonogram, ak musíte kontaktovať ktorúkoľvek spoločnosť s odkazom na zabezpečenie úveru bez záruky, potom kontaktujte pána Davida Wilsona ešte dnes pre vašu pôžičku.
    Ponúkajú všetky druhy úverov, ktoré poskytujú
    Krátkodobá pôžička (5 rokov)
    Dlhodobá pôžička (20_40)
    Strednodobý úver (10_20)
    Ponúkajú pôžičku ako
    Úver na bývanie ............., Podnikateľský úver ........ Dlhový úver .......
    Študentská pôžička .........., Úver na podnikanie
    Podnikateľský úver ........ Podnikový úver .............. atď
    E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    Pokiaľ ide o finančnú krízu a pôžičku, David Wilson, pôžička, financie, je miesto, kam ísť, prosím, povedzte mu, že pani Linda McDonaldová vás usmerňuje, veľa šťastia ................... ....

    OdpovedaťOdstrániť